Site icon hockeystaden.se

”Är zebran helt jävla dum i huvudet eller?”

För nån vecka sedan skrev jag detta inlägget som till stor del handlar om vissa hockeyföräldrars beteende i samband med deras ungdomars träningar och matcher.

Idag hade jag tänkt att sätta ett annat problem under luppen.

”Fan vad dålig domaren är!”, ”Hur i helvete kan blindstyret ta en sådan utvisning?”, ”Är zebran helt jävla dum i huvudet eller?”.

Citaten är bara några av alla tusentals glåpord varje vecka som riktas mot domare inom idrotten. Jag valde att inte exemplifiera värre tillmälen som riktas mot domare. Typ sådana som innehåller könsord (kommer längre ner i denna text) och hot om våld. Dom är rätt vanliga dom också.

De flesta av de verbala attacker som sker mot domare som kommer ut i rampljuset, är de som sker på elitnivå. Men den stora majoriteten av påhopp, dom vi aldrig hör om, sker på gräsrotsnivå. Oftast är det unga domare som är i början av sina karriärer som får utstå spott och spe. Alltså de som dömer för att det är roligt och lägger ner en stor del av sin fritid på att utveckla sig själva och idrottande barn.

I veckan kunde vi i expressen läsa om 15-åriga Daria som under en match hon dömde fick nog av ledare och åskådares verbala attacker och åkte hem. Jag förstår henne till fullo. Daria antyder i artikeln att hon kommer fortsätta döma. Starkt av henne att inte lägga domarkarriären på hyllan trots dessa påhopp, jag saxar direkt från expressens artikel:

”– Hela tiden sade tränarna ”Kom igen, domarn. Vad seg du är!”, ”Är du dum i huvudet?” och ”Är du blind, eller?”, säger Daria som stod på samma långsida som de båda lagens ledare och trupper.

Den andra domaren befann sig på den motsatta långsidan och även därifrån hördes hån och hårda ord som ”domarjävel” och ”fittdomare”.

– Framför barnen! tillägger Daria.

– Det är ju de vuxna som ska vara föredömen för oss yngre.”

Vuxna män som skriker sådana här saker till ett 15-årigt barn alltså.

Daria kommer alltså fortsätta döma, men det är inte alla som är lika starka och modiga som henne.

Om vi flyttar blicken från ungdomsidrotten och sätter ungdomsishockeyn i fokus så är problemet så klart lika utbrett där. Den som säger något annat ljuger, alternativt är både blind och döv. Jag har personligen kännedom om flertalet fall där både ledare och publik kallat unga domare för både det ena och det andra. Just att ledare gör det är ju enormt skrämmande, vad sänder det för signaler till ungdomarna de tränar och har ett ansvar för?

Det pratas om domarbrist i svensk ishockey och fortsätter attackerna mot de som ska skipa rättvisa, lär vi få se allt färre domare i framtiden. Vem orkar höra att man är en idiot vecka ut och vecka in liksom? Färre domare innebär så klart att kvalitén sänks och med detta får vi spelare som inte vet hur de ska agera i olika sekvenser under matcher då en konsekvent bedömningsnivå ej kan upprätthållas. Detta kommer naturligtvis leda till att kvalitén på svensk ishockey sänks överlag. Vi behöver bra domare för att hålla en bra nivå på spelet.

Allt som oftast gnälls det på domarna i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Jag inbillar mig att dom som gnäller högst och mest, även är dom som tar ut sin frustration på ungdomsmatcher i direktkontakt med unga domare. Det blir ju lite motsägelsefullt när dessa gnäller på domare, men inte gör ett skvatt själva för att hjälpa de ungdomar som är på väg uppåt i domarkarriären.

Hur löser vi detta då?

Alla föreningar har en person som är domaransvarig och som har till uppdrag att utbilda och stötta föreningens domare. Denna person kan självklart inte vara på plats varje match för att stå upp för sina domare. En idé kanske vore att utse en förälder i varje ungdomslag som har ansvaret för att stötta domarna under match. En vuxen röst som kan lugna ner en uppeldad ledare som inte kan kontrollera känslorna.

I övrigt tror jag vi kommer väldigt långt med kommunikation och diskussion. En ledare som beter sig ila mot domare under match ska självklart få höra detta. Allas ansvar enligt mig. Självklart ska också domarna få höra när dom gör fel, under ordnade och pedagogiska former och inte genom att någon vrålar ”IDIOT” under match.

Sen tror jag att det vore bra att prata mer om en ungdomstränares uppdrag. Tränarens uppgift är så klart att utbilda spelarna. Det förstår alla. Men det borde väl även ligga i uppdraget att utbilda domarna under match? Visst är det matchen och ledarens spelare som ska vara i fokus. Men är det så att en 15-årig domare dömer helt fel i en situation, då skulle det vara en bra idé att tränaren för det förfördelade laget vinkar till sig domaren och säger något i stil med: ”Det där gjorde du inte bra och jag tycker du borde gjort så istället. Nu får vi spela boxplay, utan att vi gjort något fel. Vi tar det så hoppas jag att du lärt dig till nästa situation.”. I en lugn och pedagogisk ton givetvis.

Exit mobile version